DIY: Przepis na łososia z warzywami i mozarellą

Wiecie, co przede wszystkim motywowało mnie podczas pisania? Myśl o wszystkich przyjemnych rzeczach, które będę mogła robić, gdy już będę miała czas. Proste, codzienne obowiązki – porządkowanie, sprzedawanie niepotrzebnych rzeczy, gotowanie – stały się dla mnie spełnieniem marzeń. Kiedyś zmotywowanie się do zmywania naczyń zajmowało cały dzień, teraz bawię się w kurkę domową w poczuciu absolutnej euforii – choćby dlatego warto było wreszcie uporać się z pracą :)

A ponieważ jeden z efektów tych euforycznych prac domowych został przez nas uwieczniony na zdjęciach, dzisiaj w kategorii „do it yourself” mam dla Was przepis na obiad. Jak wszystko, co robię własnymi rączkami, jest szybki i śmiesznie prosty, a w ramach bonusu – całkiem zdrowy i przepyszny :) Mat couisine przedstawia: zapiekany łosoś z warzywami i mozarellą.

losios

Składniki: 

  • warzywa na patelnię – ja wykorzystałam pyszną mieszankę grecką z Biedronki: ziemniaki, brokuły, kukurydza, cebula, pieczarki + przyprawa, która bardzo dobrze komponuje się z daniem.
  • filet z łososia (u mnie ok. 300g)
  • czosnek (3 ząbki były akurat – nadawały aromat, ale nie zdominowały potrawy)
  • 1 kula sera mozarella 
  • 1-2 łyżki masła 
  • sól, pieprz i przyprawy – u mnie te dołączone do mieszanki greckiej.

Przygotowanie: 

  1. Rozmroziłam warzywa, ułożyłam je w żaroodpornym naczyniu i posypałam odrobiną przyprawy.
  2. Filet z łososia opłukałam, osuszyłam, obrałam ze skóry (no dobrze, tak naprawdę zrobił to mój chłopak), pokroiłam na mniejsze kawałki, z obu stron posypałam solą i pieprzem, ułożyłam na warzywach w brytfance.
  3. Następnie na łososiu ułożyłam plasterki masła, posypałam całość przyprawami i posiekanym czosnkiem.
  4. Tak przygotowaną potrawę należy zapiekać ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 stopni. Na 2-3 minuty przed wyjęciem ułożyć na wierzchu plasterki mozarelli i jeszcze chwilę pozapiekać, aż ser się roztopi.

Tak prezentuje się efekt końcowy:

losios2

Łosoś + warzywa to chyba najbardziej sycące połączenie świata :) Spokojnie wystarczyło nam na dwa obiady i wyszło dużo lepiej, niż się spodziewaliśmy. Om nom nom!

Skorzystałam z przepisu znalezionego tutaj.

Reklamy

2 thoughts on “DIY: Przepis na łososia z warzywami i mozarellą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s